Nyligen sade den enda fast anställda kirurgen upp sig från sin tjänst i Örnsköldsvik. Men nu verkar det dystra läget ljusna. Två kirurger som tidigare varit anställda på sjukhuset har valt att återvända, och börjar i augusti.

Dessutom har en ny enhetschef för kirurgläkarna på sjukhuset rekryterats. Det blir kardiologen Leif Ehlin som under lång tid varit fackligt aktiv i Ångermanlands läkarförening, där han i dag är facklig sekreterare. Han börjar sitt nya jobb 18 juni, men kommer att fortsätta arbeta som kardiolog vid sidan av chefsuppdraget. Hans fackliga uppdrag kommer däremot att avslutas.

– Dessa pusselbitar gör att vi nu har en plattform att bygga på i Örnsköldsvik, säger Arthur Jänes som är tillförordnad länsverksamhetschef för kirurgi, urologi och öron/näsa/hals i Region Västernorrland i ett pressmeddelande.

Leif Ehlin berättar för SVT Västernorrland att han känner sig väldigt motiverad.

– Vi har ju drivit frågan fackligt att vi behöver lokala enhetschefer. Och det har ju också utvärderingen av länsklinikerna visat, säger Leif Ehlin till SVT.

– Det är vissa som bett mig söka jobbet. Och jag tycker att det verkar vara en spännande utmaning. Det är ett jättebra gäng. Jag känner att det här kommer att bli jättebra. Och då vill jag gärna vara med, fortsätter han.

Lars Rocksén, ordförande i Ångermanlands läkarförening, är nöjd med lösningen och beskriver den som en bra grund att bygga vidare på.

Bemanningen av den akutkirurgiska verksamheten i sommar är också säkrad, delvis med hjälp av hyrläkare.

– Merparten av de hyrläkare som kommer till Örnsköldsvik i sommar har varit där förut och känner verksamheten väl, säger Arthur Jänes.

För tre år sedan fanns fyra fast anställda kirurger vid Örnsköldsviks sjukhus. Sedan dess har en efter en slutat. Ångermanlands läkarförening har kämpat för att kirurgerna i Örnsköldsvik ska få en lokal chef sedan länsklinikerna infördes 2015. l slutet av förra året tillsattes en tillförordnad chef som har en bakgrund inom industrin – men tanken har hela tiden varit att en person med medicinsk bakgrund ska ta över chefskapet på sikt.

Trots bristen på fast anställda kirurger har Örnsköldsviks sjukhus inte dragit ned på den akutkirurgiska verksamheten. Bemanningen har, som Läkartidningen tidigare berättat, lösts genom samarbete med Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Länssjukhuset i Sundsvall, samt genom att periodvis ta in stafettläkare.

Lars Rocksén har tidigare sagt att han gärna skulle se ett utökat samarbete. Men samarbetet har även väckt kritik – bland annat för att patienter från Västerbotten opereras i Örnsköldsvik, trots att det är långa vårdköer till operation i Västernorrland.

Nu avslutas det tillfälliga samarbetet med Norrlands universitetssjukhus.

– Vi är överens om att samarbetet har varit bra för båda parter. Men det initierades i en akut situation och tack vare det lyckats vi upprätthålla den akutkirurgiska verksamheten i Örnsköldsvik, säger Nina Fållbäck Svensson och fortsätter:

– Bemanningen är mer stabil i Örnsköldsvik nu och Västerbotten har andra åtaganden som de vill fokusera på.

Hon utesluter däremot inte ett nytt samarbete framöver.

– Det finns en stark politisk vilja att utveckla mer samarbete i Norrlandslandstingen och det inkluderar även kirurgin. 

Läs även:

Kirurgerna i Örnsköldsvik får egen chef – från industrin

Vändning i Örnsköldsviks ödesfråga

Facket: »Stort steg bakåt« för akutkirurgin i Örnsköldsvik

Akutkirurgin i Örnsköldsvik ska få lokal chef

Turbulensen kring sjukvården i Västernorrland fortsätter

Örnsköldsviks sjukhus: »Starkare lokalt ledarskap krävs för att stärka akutkirurgin«

Läkarbrist hotar akutkirurgin i Örnsköldsvik

Regionen vill utreda alternativa driftsformer för Sollefteå sjukhus

Akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus läggs ned permanent