Anders Ternhag och Christian Unge för några år sedan. Arkivbild: Marie Ström

Ronden läggs ner, i sin nuvarande form. »Vi begraver Ronden men sätter ett luftrör så att liket inte dör.« Med ungefär de orden avslutas det hundrade och sista avsnittet av podden Ronden, som Christian Unge och Anders Ternhag startade våren 2013 och som sedan dess har spelats in i Christian Unges källare i Enskede i Stockholm.

Varför slutar ni?

– Det är bättre att sluta på topp, göra en Björn Borg. Hundra är ett fint och runt tal, och hur många gånger kan man prata om sina foppatofflor? säger Christian Unge.

Fast egentligen har de massor med idéer kvar. Det är bara det att allt runt omkring podden tar lite för mycket tid, särskilt för Christian Unge som håller i den, säger han. 

– Allt runt omkring, att klippa, producera, distribuera tar mycket mer tid än att spela in. Om någon annan hade hållit i det så hade vi fortsatt.

Därför är de nu öppna för samarbete med något produktionsbolag, så att de själva kan koncentrera sig på själva pratandet och lägga tid på att läsa in sig på ämnen. Då kanske podden uppstår igen om ett halvår.

Med i sista avsnittet, som kom den 14 juni, är också före detta reklammakaren Totte Stub, nu snart specialist i psykiatri, för att »knyta ihop säcken lite« eftersom han var med i de första tio avsnitten. Han efterträddes av narkosläkaren Märit Halmin i tre år. Men det sista halvåret har det bara varit Christian Unge, som till vardags är internmedicinare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, och Anders Ternhag, infektionsläkare på Karolinska i Solna och Folkhälsomyndigheten. Gäster har det inte blivit så många. Det skulle de vilja ha mer av, om någon hjälper dem att organisera det.

Ni har annonser på er podd, har det gett något?

– Nej verkligen inte. Vi trodde det, men det var en felsatsning.

Hur många lyssnare har ni?

– 20 000–40 000.

Vad säger de om att ni slutar?

– Det har varit en kärleksstorm de senaste veckorna på Instagram, Twitter och Facebook.

Läs även:

De gör Sveriges första medicinska podcast

Till Ronden.