Ett första samordningsmöte på Socialdepartementet hölls i fredags i syfte att få en uppdaterad lägesbild av myndigheternas arbete samt information om situationen i svensk vård och omsorg.

Men från och med i dag, torsdag, hålls dessa möten med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och landsting veckovis så länge som den aktuella situationen kvarstår. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

– Vården står väl rustad för de hälsoeffekter som värmen har på befolkningen. Samtidigt vet vi att läget kan svänga snabbt, inte minst om bränderna rör sig mot tätbefolkade områden. Därför är det viktigt att alla nationella aktörer agerar gemensamt och samordnat, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.

Äldreminister Lena Hallengren (S) kommenterar situationen så här:

– Den extrema värmen påverkar äldre människor extra mycket. Det viktiga nu är att vi tillsammans med myndigheterna följer utvecklingen och har en tät dialog. Samtidigt vill jag ge alla de som arbetar inom hemtjänsten och på äldreboenden en stor eloge för sitt fantastiska arbete i dessa påfrestande tider.

Läs också:

Färre lämnar blod i värmeböljan

Åtta av tio akutfall värmerelaterade – sjukhuschef vädjar till primärvården

Den höga värmen påverkar både patienter och personal i sjukvården

Värme och bränder samlar myndigheter

Utslaget kylsystem satte sjukhus i stabsläge

Skogsbränder sätter sjukvården i Jämtland Härjedalen i stabsläge

Värmeböljan ett problem för vården