– I Göteborg råder brist inom ett par blodgrupper. Vi har fått kalla in blodgivare via sms och även behövt hjälp med blod som skickats från andra orter. Nu har vi ett stort behov av att fylla på våra lager, säger Ulrika Ljung, kommunikatör på GeBlod-verksamheten, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vad ser ni för orsaker?

– Blodgivningen går ofta ner under sommaren då blodgivare reser bort men det kan även vara så att nedgången blivit extra stor i år genom värmen och andra saker prioriteras som att exempelvis åka till stranden.

I Finland beräknas nedgången av blodgivningen vara så stor som 25–30 procent jämfört med en normal sommar, enligt en genomgång av Svenska Yle. Verksamhetsansvariga ser ett tydligt samband mellan värmeböljan och minskad blodgivning.

I Stockholms län har en tydlig minskning av blodgivningen varit märkbar de senaste två veckorna.

– Vi hade en kampanj om att lämna blod kring midsommar som gav god effekt, men nu ser det sämre ut igen och det är troligt att värmen har betydelse. Det känns lite oroligt nu när efterfrågan på blod kommer att öka med operationsverksamhet som återgår till normala volymer i augusti, säger Suzanne Seaton, sektionschef för blodbussarna vid Stockholms läns landsting.

Region Östergötland är en vårdgivare som klarat sommaren bättre.

– Möjligtvis har vi en något annorlunda situation än storstadsregionerna. Vi kan köra Blodbussen till platser där sommargästerna finns, exempelvis Valdemarsvik och Söderköping, och kompensera för att det är mindre folk än vanligt i Linköping och Norrköping, säger verksamhetschefen Birgitta Clinchy.

I Östergötland råder endast brist på A+ men det beror på en överrepresentation av patienter med den blodgruppen.

– Det brukar gå åt lite mindre blod under sommaren, i alla fall i juli, så vi drar alltid ner lite på tapptillfällen. Varje sommar är dock en utmaning och oavsett väder kan det bli blodbrist på några dagar.

Läs även:

Åtta av tio akutfall värmerelaterade – sjukhuschef vädjar till primärvården

Den höga värmen påverkar både patienter och personal i sjukvården

Värme och bränder samlar myndigheter

Utslaget kylsystem satte sjukhus i stabsläge

Skogsbränder sätter sjukvården i Jämtland Härjedalen i stabsläge

Värmeböljan ett problem för vården