Projektbolaget SHP ägs av det svenska byggföretaget Skanska och den brittiska hedgefonden Innisfee och har byggt det kritiserade miljardbyggdet Nya Karolinska Solna, NKS. SHP ska stå för underhåll och fastighetsdrift av sjukhuset till år 2040.

Sedan 2011 har Gunnar Németh, professor i ortopedisk kirurgi och styrelseledamot i samt tidigare vd för Capio, suttit som styrelseordförande för SHP. Men nu slutar han. Gunnar Németh säger till Svenska Dagbladet Näringsliv att han egentligen vill stanna kvar som ordförande men valde att sluta direkt efter att ägarna skickat ett mejl där det framgår att han inte var aktuell för fortsatt styrelsearbete. Enligt honom finns ingen konflikt bakom beslutet, utan det beror på att bolaget går in i en ny fas i och med att själva byggandet är klart.

– Min roll i SHP var att förmedla önskemål mellan sjukhuset som kund och byggaren Skanska. Det är ingen hemlighet att sjukhusets utformning inte blivit helt optimal, säger Gunnar Németh till Svenska Dagbladet.

Stockholms läns landsting har tidigare sagt att man vill köpa ut SHP från avtalet som i dagsläget sträcker sig till år 2040. Förhandlingar väntas starta till hösten, enligt SVD.