Barnläkaren Johan Cosmo blir ny chef för Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Region Skåne 

Som Läkartidningen berättade tidigare i år var många läkare missnöjda med Region Skånes förra val av chef till Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK. Fler än 200 läkare skrev på en protestlista, vilket ledde till att chefskandidaten drog tillbaka sin ansökan.

Nu har regionen utsett en ny chef. Eller »nygammal« är kanske rätt ord. Barnläkaren Johan Cosmo hann vara sjukhuschef på CSK i fyra månader innan organisationen gjordes om och de lokala sjukhuscheferna försvann 2013.

Nu är de lokala sjukhuscheferna tillbaka, och Johan Cosmo tvekade inte när han fick frågan att leda sjukhuset igen.

– CSK är ett så himla fint sjukhus, där bedrivs så mycket bra vård och där finns så många duktiga medarbetare. Jag kände att jag ville bidra med mitt ledarskap och mina erfarenheter, säger han i ett pressmeddelande.

Johan Cosmo har själv tillbringat större delen av sitt yrkesliv på sjukhuset. Där började han en gång som underläkare och har senare arbetat som verksamhetschef för barnkliniken.

Att sjukhusen i Skåne återfår lokala sjukhuschefer tycker han är bra.

– Jag tror att det är jättebra med en chef som är på plats, någon som syns i huset och som man möter i hissen. Det är i linje med hur jag vill vara som chef: närvarande, tydlig, ärlig och empatisk. 

 

Läs även:

Över 200 läkare i protest mot sjukhuschef

Efter kritiken – chefskandidat tar tillbaka ansökan

De blir Skånes nya sjukhuschefer