– Vi vill ta med lyssnarna bakom kulisserna och ge en personlig inblick i hur det känns att åka ut som fältbetare. När vi träffar dem efter deras uppdrag får vi höra de mest otroliga berättelser som vi ville göra en podd av, säger Frida Lagerholm, kommunikationsansvarig på Läkare utan gränser i Sverige, i en kommentar

Märit Halmin, som tidigare medverkat i den medicinska podcasten Ronden och till vardags arbetar på Södersjukhuset i Stockholm har arbetat för Läkare utan gränser i Syrien, Jemen och Afghanistan. Hon berättar bland annat om hur hon hanterar sin familjs oro när hon är ute på uppdrag och vad hon fruktar mest av allt. Mötet med traumatiserade människor i krigets grymma spår har påverkat henne starkt.

– Det känns som om jag blev av med oskulden efter mitt första uppdrag. Jag fick en annan syn på världen och mänskligheten. Då kan jag lika gärna fortsätta åka ut på fler uppdrag då jag redan blottats för orättvisorna i världen. Jag vet också hur priviligierad jag själv är och det har gett skuldkänslor, säger Märit Halmin i ett pressmeddelande.

Ludvig Bolinder, ST-läkare i infektionssjukdomar, har bekämpat mässlingsutbrott på landsbygden i Kongo- Kinshasa samt arbetat i Etiopen. Hans avsnitt tar bland annat upp hur han tacklar sitt kontrollbehov, hur han klarade sig i den isolerade miljön och varför ost är viktigt för hjälparbetare. Han beskriver arbetet för Läkare utan gränser som en dröm som gick i uppfyllelse – men som bitvis var en påfrestande upplevelse.

– Det var tungt att i tre månader sova på ett betonggolv omgiven av vägglöss. Jag vaknade varje morgon med blodfläckar i lakanen. På kvällen tog jag en hinkdusch med tiotusen små stickande kryp svärmande omkring mig, så det var bara att torka sig med handduken så fort man kunde, säger Ludvig Bolinder i ett pressmeddelande.

Förutom Märit Halmin och Ludvig Bolinder medverkar även två sjuksköterskor och en sociolog i poddserien »Uppdrag: Rädda liv«, som består av fem avsnitt.