Svenska herrlandslaget i fotboll. Foto: Bildbyrån

– Matcherna pågår länge och du ska orka så mycket som möjligt både muskulärt och mentalt. Då är ju maten, vilan, rörelsen – hela livsstilen – viktig, säger Mai-Lis Hellénius som är läkare, professor i kardiovaskulär prevention och verksam vid en landstingsfinansierad livsstilsenhet i Stockholm.

Hon säger att matcher på förmiddagen och dagen (Sverige spelar 18.00 lokal tid) kräver en bra frukost som håller blodsockret på en bra nivå länge, till exempel gröt, en grov macka och grönsaker. Snabba kolhydrater är bra för att fylla på glykogendepåerna.

– Det kan låta ohyggligt tråkigt och traditionellt, men så käkar också elitidrottsmännen. Det är inte specifikt för elitidrottsmän, men det blir ännu viktigare för dem.

Det är också råden som landslaget har fått från sin näringsfysiolog Linda Bakkman, som även är kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitté. Till Svenska Dagbladet säger hon att pasta och ris är viktigt inför match, och under match fokuseras det på vätska med salt och socker. Men hon har också lagt till koffeintabletter, vilket kanske inte alla spelare var vana vid.

– Centralstimulerande av det slaget är ett beprövat grepp inom idrotten, säger Linda Bakkman till SvD.

Rådet att använda koffein överlåter Mai-Lis Hellénius till näringsfysiologerna, men hon varnar för att använda för mycket.

– Koffein i stora mängder ger ett för kraftigt adrenalinpåslag, som man känner om man druckit för mycket kaffe eller kola: man får hjärtklappning och blir uppskruvad på ett obehagligt sätt. Men det kan idrottsnäringsfysiologerna dosera i en bra mängd.

Enligt SvD vill somliga spelare i landslaget ha en bit pizza i omklädningsrummet efter match.

– Jag tycker det är viktigt att de får sina belöningar, säger Mai-Lis Hellénius och skrattar.

– Jag tycker spelaren kan få pizzabiten, även om det rent näringsmässigt inte är det absolut bästa. Efter matchen skulle jag fylla på med lite protein och kolhydrater igen. Skär du upp iskalla melonbitar är det oerhört gott och läskande och du får i dig både kolhydrater, fibrer och vitaminer. 

Mai-Lis Hellénius, som själv har varit gympaledare i Korpen i över 40 år, är imponerad över landslagsspelarnas uthållighet.

– Jag tänker ibland när de har täta matchadagar »fasen att de orkar«. De tömmer sina muskler och lever på socker eller halvsnabba kolhydrater. Och du behöver ju socker. Även du och jag kan behöva ett extra tillskott av snabba kolhydrater om vi går på en lång fjälltur. Vi som sitter hemma i soffan behöver däremot inte godisskålen.

Vad ska vi äta till matchen då?

– Är man lite uppmärksam finns det snacks som är mycket bättre i dag än för bara fem, tio år sedan. Du har till exempel linschips med schysta fibrer som ger en lång mättnadskänsla och som sänker blodtrycket och blodfettet. Sedan måste man sträcka på benen minst en gång i halvtimmen.

Vi får väl anta att vi hoppar lite upp och ner i soffan.

– Exakt! Och det är bara bra.

Om det inte är en utslagsturnering utan där varje match spelar roll – finns det någon skillnad i kostråd vid vinst och förlust?

– Mmm… det var en bra fråga. Nä, egentligen inte. Det finns liksom inte något extraknep du skulle kunna ta till dig den där viktigaste matchen. Men minst lika viktigt som maten är att du återhämtat dig dygnet eller dygnen före. Och stress tar också udden av din prestationsförmåga. 

Följer du själv VM?

– Jag sitter inte så mycket i soffan men jag följer det. Jag uppdaterar mig och lyssnar och tittar på de matcher jag tycker är roliga och viktiga.