Enligt en genomgång som SVT Nyheter Dalarna gjort är antalet vårdplatser i länet nu färre än på många år. För ett par veckor sedan var 241 av de totalt 744 vårdplatser som ska finnas i landstinget stängda.

Inom division kirurgi är situationen särskilt besvärlig. Enligt SVT Nyheter Dalarna är 108 av 250 vårdplatser, eller 43 procent av vårdplatserna, just nu stängda.

Problemen med de stängda vårdplatserna relateras huvudsakligen till den stora bristen på sjuksköterskor.

– Konsekvenserna för patienterna blir att det bara är de som är akut sjuka eller de som har cancersjukdomar som får sina operationer. Patienter med godartade tillstånd, som kan innebära jättemycket lidande och påverkan på livskvaliteten blir tyvärr väntande i långa köer, säger Kristina Jennische, ledamot i Dalarnas läkarförening, till SVT Nyheter Dalarna.

Läs också:

Almedalen 2018: Många pusselbitar för att komma tillrätta med vårdplatsbristen

SKL om överbeläggningar: Det kommer att vara så här under många år

Vårdplatsbristen tvingar läkare till tuffa prioriteringar

OECD:s senaste rapport: Fortsatt färre vårdplatser i Sverige