Drönarna är tänkta att frakta läkemedel och lättare utrustning till så kallade »hälsorum« i Västerbottens inland. Hälsorummen är en del i utvecklingen av glesbygdsmedicinen, och där kan patienterna på egen hand ta prov och via videolänk ha kontakt med sjukvårdspersonal i en sjukstuga eller på ett sjukhus, utan att behöva göra långa resor.

Drönaren är utvecklad på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och kan flyga upp till 70 kilometer och ta en last på 8 kilo. Farkosten kallas Tiltwing, då den likt vissa flygplan kan vrida vingarna och på så sätt fungera både som ett traditionellt flygplan, och lyfta och landa lite som en helikopter, berättar utvecklaren Anders Forslund på Chalmers webbplats.

Nu planeras en provflygning i fullskalemodell till våren 2019, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Går allt som planerat ska drönaren kunna frakta prov och läkemedel, men även utrustning till nödställda i vildmarken.

– Hälsorummen finns ju för att man ska kunna ta prover och få läkarkonsultation och flera olika tjänster utan att behöva resa. Men sedan kvarstår ju det problemet att om man då får ett recept utskrivet på distans och ändå måste köra 20 mil i egen bil för att hämta medicinen så är det ju något som fattas där, säger Per-Daniel Liljegren som är projektledare för det regionfinansierade glesbygdsprojektet »Innovationskraft för glesbygd«, till P4 Västerbotten.

Läs även:

Glesbygdsmedicin ska bli bäst