Fredrik Lennarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, tar över efter Hans Karlsson som chef för avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och landsting. Foto: Rickard Kihlström

– Det känns väldigt roligt, stimulerande och hedrande att bli chef över vård och omsorg på SKL. Det är ett viktigt uppdrag i en viktig tid och i en viktig sektor, säger Fredrik Lennartsson till Läkartidningen.

Det var i april som det blev klart att Hans Karlsson lämnar sitt uppdrag som chef för avdelningen vård och omsorg i Sveriges Kommuner och landsting, SKL. Han kommer i stället att bli verksamhetschef för en ny organisation inom slutenvården i Värmland.

Hans efterträdare Fredrik Lennartsson har tidigare varit myndigheten Vårdanalys generaldirektör, och dessförinnan departementsråd på Socialdepartementet. Så sent som i januari blev han hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Fredrik Lennartsson tycker att det är en spännande tid att börja arbeta med hälso- och sjukvård inom SKL.

– VI är ju mitt uppe i en stor omställning, driven av stora demografiska utmaningar. Att från SKL:s horisont få vara med och jobba för att den omställningen ska bli så framgångsrik som möjligt, känns väldigt roligt.

Är det några frågor som du särskilt brinner för?

– Jag tror att om vi ska lyckas med omställningen i svensk vård och omsorg så är digitaliseringen, som skapar helt nya förutsättningar, något som vi bara måste nyttja på bästa sätt och ett självklart område att jobba med framöver. Men det är också viktigt att få ihop den strategiska samverkan mellan staten, kommuner och landsting så att vi jobbar på ett ännu bättre sätt tillsammans.

Det är inte så länge sedan du blev hälso- och sjukvårdsdirektör i Skåne…

– Nej, det är alldeles för kort tid som jag har varit här. Det har varit väldigt lärorikt och jag kommer att ta med mycket härifrån. Det är ändå med lite sorg som jag kommer att lämna Region Skåne. Det är en fantastisk region med otrolig utvecklingskraft, säger Fredrik Lennartsson och fortsätter:

– Det hade varit roligt att få vara med lite längre tid, men samtidigt kände jag att det här var ett för bra erbjudande att tacka nej till. Jag kommer ju att jobba med delvis samma frågor men på nationell nivå, som ändå är mer av min hemmaplan.

 

Läs även:

Hans Karlsson lämnar SKL