Åke Åkesson Foto: Kristina Wirén

Borgholmsmodellen med sitt »hemsjukhus« har blivit ett välkänt begrepp. Läkartidningen gjorde ett reportage om Åke Åkesson och hälsocentralen i januari. På hälsocentralen har distriktsläkarna max 1 000 patienter på sin lista och gör ofta hembesök. Man har även utvecklat ett väl fungerande samarbete med den kommunala hemsjukvården, ambulansverksamheten och sjukhuset i Kalmar.

Tidigare i år besökte socialminister Annika Strandhäll (S) och statsminister Stefan Löfven (S) Borgholms hälsocentral. Flera exempel från hälsocentralens arbete lyftes även fram i den statliga utredaren Anna Nergårdhs delbetänkande i utredningen »Samordnad utveckling för en god och nära vård«.

Priset delades ut av Region Östergötland och den medicinska fakulteten vid Linköpings universitet i går, onsdag, under ett nationellt samtal om den mobila vården i Linköping där bland andra Anna Nergårdh, statsepidemiolog Anders Tegnell och Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg (IVO), deltog.

– Det känns oerhört roligt och jag är lite tagen. Mitt mål är att de arbetssätt som vi har ska kunna bli en modell, inte bara för vårt län, utan för hela Sverige. Då betyder den uppmärksamheten som ett pris ger väldigt mycket, säger Åke Åkesson till Dagens Medicin.

I sommar har 20 hemsjukhuspatienter i Borgholm med hjärtsvikt deltagit i ett pilotprojekt. De har dagligen rapporterat bland annat blodtryck, hjärtfrekvens och vikt till hälsocentralen. Via en platta har de kunnat prata med en distriktsköterska eller en läkare. Åke Åkesson berättar för Dagens Medicin att ingen av patienterna har behövt åka in akut till sjukhuset i Kalmar tack vare den kontinuerliga monitoreringen, som gjort det möjligt att sätta in förebyggande behandling i tid.  

Han hoppas att Borgholmmodellen får spridning nationellt och stödjer utvecklingen mot en nära vård, men är oroligt över att man börjar i fel ände. Själv är han övertygad om att en trygg arbetsmiljön är nödvändigt för att skapa en bra primärvård.

– Det som oroar mig mycket är att vi lägger så stort fokus på vad primärvården kan göra bättre och hur bra det kommer att bli sen när vi börjar göra det. Men för att nå dit måste man skapa en trygg arbetsmiljö där läkare kan växa och utvecklas och ha ett bra liv vid sidan av jobbet. Utan den kärnan kommer ingen att vilja eller orka göra alla de bra och roliga sakerna som förbättrar vården, säger han till Dagens Medicin.

Läs mer:

»Kan Borgholm-modellen bli lösningen för framtidens sjukvård?«