Det nya ebolautbrottet bekräftades på Twitter i onsdags av Julien Paluku, guvernör i provinsen Norra Kivu i östra delen av landet.

Utbrottet tros dock orsakas av en känd virusstam som det redan finns vaccin mot. Det meddelar landets hälsoministerium, vilket SVT Nyheter rapporterar om.

Fyra personer bekräftas döda i det nya utbrottet, men ytterligare 20 har avlidit i liknande symtom. Ett laboratorium har upprättats i det drabbade området, och förhoppningar finns att vaccinet ska kunna begränsa smittan.

Nyheten kommer kort efter att ebolautbrottet tidigare i år förklarades vara över. Så sent som i slutet av juli meddelade världshälsoorganisationen (WHO) att 42 dagar (två inkubationstider) hade gått sedan det senast bekräftade fallet.

Som Läkartidningen kunde berätta i maj upptäcktes ebolafall i miljonstaden Mbandaka som, med sitt strategiska läge för resande både till huvudstaden och till andra länder, kunde innebära en smittspridning bortom kontroll. När utbrottet förklarades vara över hade 54 fall bekräftats, varav 33 hade omkommit.

 

Läs även:

Ebolafall i miljonstad – rädsla för explosionsartad spridning

Sierra Leone efter ebolaepidemin

Ebolautbrottet – samlingssida med Läkartidningens artiklar