Det har varit helt brutalt. Man var svettig hela tiden, kände sig orkeslös och var hela tiden tvungen att dricka samtidigt som man ska koncentrera sig på patienterna som mådde fem gånger värre, säger Ardavan Khoshnood (bilden). Foto: Privat

Ventilationen på akutmottagningen i Lund har inte fungerat som den ska och det har varit väldigt varmt i lokalerna under juni och större delen av juli.

– Det har varit extremt besvärligt, säger Ardavan Khoshnood, ST-läkare i akutsjukvård och Mellersta Skånes läkarförenings klinikombud på akutmottagningen i Lund.

Hur har det varit att jobba i värmen?

– Det har varit helt brutalt. Man var svettig hela tiden, kände sig orkeslös och var hela tiden tvungen att dricka samtidigt som man ska koncentrera sig på patienterna som mådde fem gånger värre.

Ja, hur påverkas patienterna?

– Siuationen var nog inte så bra för dem. Och det är mest det som har oroat oss. Är man hyfsat frisk klarar man ändå av värmen.

Charlotte Evers, driftansvarig sjuksköterska och skyddsombud, säger till Sydsvenskan att en kollega svimmat av värmen. Eftersom det är ont om personal jobbar många övertid och har svårt att hinna ta rast eller gå ifrån för att dricka.

I slutet av juli slog personalen larm till arbetsgivaren. Personalen lovades sex nya luftkonditioneringsanläggningar, liksom fler bords- och golvfläktar. Nu är de första portabla luftkonditioneringsanläggningarna på plats på akutmottagningen i Lund.

– Sedan ett par dagar är det kyligt och skönt här. Det har gjort en jätteskillnad. Men de når inte överallt, utan det är bara det närmaste området som kyls av. Inte alla rummen, säger Ardavan Khoshnood.

Lokalerna som akutmottagningen ligger i är gamla. Nu görs en översyn för att undersöka hur man kan få en mer permanent lösning.

– Jag förstår att man inte varit förberedd på den här värmen vi har haft i Sverige nu. Men om det kan hända allt fler somrar så måste man ha en mer permanent lösning, säger Ardavan Khoshnood.