Tanken med lagförslaget som nu skickas till Lagrådet är att rehabiliteringskoordinatorer ska finnas i alla landsting och vara spindel i nätet mellan försäkringskassan, sjukvården och arbetsgivaren för sådana sjukskrivna som har särskilt behov av ett individuellt stöd för att komma tillbaka i arbete. 

 – Det finns ett behov av mer stöd till den som blir sjukskriven för att komma tillbaka till jobbet. Vi har satsat på rehabiliteringskoordinatorer som pilotprojekt och ser att de är mycket välfungerande del av vården. Vi vill att de ska vara obligatoriska i alla delar av vården i hela landet, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande den 29 augusti.

Enligt förslaget ska lagen gälla från den 1 januari 2019.

Läs även:

Svag evidens för rehabkoordinatorer

Samverkan underlättar distriktsläkares arbete med sjukskrivning

Koordinator av­lastade familjeläkare