Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen vill att landsting och kommuner går samma väg som i Skottland, där sjukvården och äldreomsorgen har integrerats i varandra. Det sa hon i en intervju med Sveriges Radio på fredagen.

I Skottland genomfördes en reform för ett par år sedan och nu arbetar äldreomsorg och sjukvård med gemensam budget och gemensamt styre. Det har lett till snabbare utskrivning efter färdig behandling. 

I Sverige har Norrtälje gjort en liknande organisation i och med företaget Tiohundra som sköter både omsorgsverksamheten och hälso- och sjukvården. Det är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Norrtälje kommun.

Och det är alltså något sådant som Annika Strandhäll vill se i hela Sverige. I ett mejl till Läkartidningen skriver hon:

»Vi har tittat på den skottska modellen och tycker den är intressant. Vi har även följt Norrtälje som valt att arbeta på ett liknande sätt som i Skottland vilket gett goda resultat. Jag hoppas att fler tar efter den modellen. Hur vi organiserar vården för att äldre ska få bästa möjliga vård är ett prioriterat område för regeringen.«

Annika Strandhäll förutsätter att en ny organisation likt den i Skottland eller Norrtälje sker på frivillig väg runt om i landet, men hon utesluter inte en tvingande lagstiftning.

»Regeringens utredning under Anna Nergårdh kommer också att titta vidare på gränsen mellan primärvård och äldreomsorg. Med det sagt har vi i dagsläget inget färdig förslag men vi följer frågan nära och kommer att titta vidare på detta under kommande mandatperiod«, skriver hon till Läkartidningen.

Men tvingande lagar, som Annika Strandhäll inte är främmande för, kan få negativa konsekvenser. Sveriges Radio har även pratat med Nick Goodwin, chef för det ideella nätverket International Foundation for Integrated Care, som varnar för den typen av reglering.

– Det finns avskräckande exempel där man slagit sönder välfungerande vårdverksamheter med påtvingad integrering, säger Nick Goodwin.

 

Läs även:

Vårdanalys analyserar samordningsinitiativ inom vården

Kan Borgholm-modellen bli lösningen för framtidens sjukvård?