Förra onsdagen bekräftade guvernören i provinsen Norra Kivu i Kongo–Kinshasa att ett nytt ebolautbrott satt igång. Detta bara drygt en vecka efter att ett annat utbrott förklarats vara över.

Tidigt misstänktes dock det nya utbrottet vara orsakat av en redan känd virustyp (Zaire) som det finns vaccin emot. Det bekräftas nu av genetiska analyser i Kongo–Kinshasa. Det betyder att vaccin (rVSV-ZEBOV) kan sättas in omedelbart, skriver Peter Salama, epidemiolog och överdirektör för världshälsoorganisationen WHO:s avdelning för krisberedskap, på Twitter.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus menar att det är fantastiska nyheter i sammanhanget. Han gratulerar laboratoriet vid Kongo–Kinshasas nationella institut för biomedicinsk forskning för den snabba analysen. »Att ha denna nivå av laboratoriekapacitet i landet är banbrytande«, skriver han på Twitter.

Antalet dödsfall i utbrottet är nu nio, rapporterar Sveriges Radio. Totalt har 43 fall av ebola registrerats under den senaste tidens utbrott, varav 36 lett till dödsfall, meddelar WHO. 

Ett problem med det nya utbrottet är att det sker i en konfliktdrabbad del av landet. Det gör att rapporteringen av fall är osäker, vilket betyder att omfattningen av utbrottet kan vara större än vad som har bekräftats den senaste veckan.

– Det som är lite oroväckande är att det finns rapporter om att det här kan ha pågått redan sedan maj månad. Det innebär en större risk att det har spridit sig utanför de områden man nu bevakar, säger epidemiologen Andreas Jacks vid Folkhälsomyndigheten till Sveriges Radio.

 

Läs även:

Känd virusstam misstänks bakom nytt ebolautbrott

Ebolafall i miljonstad – rädsla för explosionsartad spridning

Sierra Leone efter ebolaepidemin

Ebolautbrottet – samlingssida med Läkartidningens artiklar