I Stockholms läns landsting når inget av de traditionella blocken egen majoritet. Allianspartierna är dock, trots ett dåligt val av Moderaterna, fortsatt större än de rödgröna.

Med det resultatet räknar Alliansen med att man kan fortsätta styra i landstinget, om än med hjälp av Miljöpartiet.

– Vi är glada att vi behåller vår position, och vi har ett besked från väljarna att de föredrar Alliansen. Jag ser fram emot att vi ska kunna fortsätta leda landstinget. Bekymret är SD:s framgångar, och jag tycker att det vore bra om vi kunde hitta ett samarbete över blockgränsen tillsammans med Miljöpartiet, säger hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) till Dagens Nyheter.

En sådan blågrön konstellation skulle ge majoritet i landstinget, men Miljöpartiet vill enligt tidningen inte kommentera inviten från allianspartierna i nuläget.

Socialdemokraterna blev trots en tillbakagång största parti i Stockholms läns landsting. På DN:s fråga om vilka möjligheter som finns för Socialdemokraterna att få inflytande svarar oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S):

– Jag är beredd att axla ansvaret som ledare för det största partiet och göra det jag gick till val på – att vara en trygg röst för förändring i sjukvården, och att vara en tydlig röst mot SD. Jag är beredd att föra diskussioner inom och över blockgränsen. SD är tydliga med att de vill ha mer inflytande. Det kommer jag inte att ge dem.

I Västra Götalandsregionen förlorade det grönblåa styret (Alliansen + MP) sin majoritet. Johnny Magnusson, regionråd och gruppledare för Moderaterna, både vill och tror att de grönblåa partierna trots det kan fortsätta att styra i regionen i minoritet.

– Jag kommer föreslå för övriga gruppledare från de grönblåa att vi fortsätter leda verksamheten i regionen, säger Johnny Magnusson till Göteborgs-Posten.

– Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill göra gemensam sak och stoppa oss så blir det bekymmersamt. Men att det skulle inträffa ser jag som mindre sannolikt, fortsätter han.

Inte heller i Region Skåne får något av de traditionella blocken egen majoritet. Alliansblocket går dock framåt samtidigt som Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som styrt i minoritet, backar. Resultatet öppnar för ett maktskifte i regionen med ett alliansblock som styr i minoritet. 

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) sträckte under gårdagen ut en hand för ett blocköverskridande samarbete, men den dörren ser ut att vara stängd. 

– Vi kommer att styra som det största blocket, vi kommer styra precis på samma sätt som Fritzon har gjort hittills och vi kommer att förhandla utan SD och utan de rödgröna, säger regionråd Carl Johan Sonesson (M) till Kvällsposten.

Läs mer om valet:

»Vem tar vem?« i Västernorrland

Maktskifte nära i Norrbotten

Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen

Vård för pengarna näst störst

SD når 10 procent inom Saco

Sjukvårdspartier går fram i norr

Många vårdpartier går framåt

Så kan landstingen styras

Så gick det i de stora regionerna

Maktskifte i Kronoberg på väg

Valresultat i landstingen

Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«

Sjukvårdsparti räknar med uppsving

Viktigaste vårdfrågorna efter valet

De kan bli socialminister efter valet