Läkartidningen har tidigare berättat om hur styrelsen för det internationella Cochrane-samarbete röstat för att peta Peter Gøtzsche ur styrelsen och hur han också väntades mista sitt medlemskap i Cochrane.

Under tisdagen fattade styrelsen sitt slutgiltiga beslut, enligt ett uttalande på organisationens webbplats den 26 september.

Där framgår alltså att han förlorar inte bara sitt medlemskap och plats i den internationella styrelsen. Han förlorar även jobbet som chef för Nordic Cochrane Centre på Rigshospitalet i Köpenhamn, enligt uttalandet.

Förra veckan hävdade Peter Gøtzsche själv att petningen från den internationella styrelsen och det förlorade medlemskapet inte skulle påverka chefskapet för Nordic Cochrane Centre i en artikel i danska Dagens Medicin.

Enligt uttalandet från styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet är det ett enhälligt beslut som nu fattats. I samband med det preliminära beslutet att utesluta Gøtzsche för en dryg vecka sedan valde dock fyra styrelsemedlemmar att lämna styrelsen i protest.

På sin blogg deadlymedicines.dk kritiserar Peter Gøtzsche styrelsens beslut i detalj.

Han hävdar också fortfarande att den internationella styrelsen inte har makt att »avsluta« hans chefskap för Nordic Cochrane Centre, eftersom det är danska staten som finansierar arbetet där.

 »Vi fortsätter alla arbetet som vanligt«, uppger han i en mejlkommentar till Läkartidningen.

Läs tidigare artiklar:

Peter Gøtzsche har petats ur styrelsen för Cochrane Collaboration

Peter Gøtzsche stannar kvar som chef för Nordic Cochrane Centre