Läkartidningen har tidigare berättat om anmälningarna som strömmat in till Läkemedelsverket efter att kvinnor som använt preventivmedelsappen Natural Cycles blivit oönskat gravida.

Nu har Läkemedelsverket avslutat sin granskning av appen. 

Enligt myndigheten har alltså antalet oönskade graviditeter hos kvinnor som använt appen varit i linje med den kliniska utvärdering som låg till grund för att den fick en certifiering – en utvärdering som visade att sju kvinnor av 100 kommer att bli oönskat gravida vid typisk användning av appen som preventivmedel.

På Läkemedelsverkets begäran har dock företaget nu förtydligat risken för oönskad graviditet i bruksanvisning och app.

– Eftersom det är viktigt att en app som är ett preventivmedel används korrekt så ställde vi krav på att bruksanvisningen samt att risken för graviditet tydligt skulle framgå i appen. Detta har Natural Cycles nu åtgärdat och därmed är vår granskning avslutad, säger Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket i ett uttalande.

Läs också:

P-app anmäls igen – men utredning dröjer

108 anmälningar mot p-app

Södersjukhuset anmäler preventivmedels-app

P-appen Natural Cycles anmäls även i Göteborg

Ytterligare två sjukhus anmäler preventivmedels-app

Fler anmäler preventivmedelsapp