Läkaren i fråga arbetar för ett bemanningsföretag och hade jobbat i Västernorrland några veckor när omgivningen reagerade på hans extrema åsikter, enligt Sundsvalls Tidning. Mannen har ett förflutet i olika högerextrema partier och har bland annat skrivit inlägg på twitter som detta: »Det torde vara en kristen plikt att skjuta samtliga dessa invandrande kriminella i benet. Man bör sedan plåstra om dem, visa vägen till Marocko och be dem söka asyl civiliserat.«

I tisdags meddelande regionledningen att läkarens hyrkontrakt omedelbart ska avslutas. Motiveringen till beslutet är att regionen inte kan ha anställda med åsikter som står i strid med regionens värdegrund.

Regionledningen säger sig vara beredda på att det kan komma ett skadeståndskrav. Hyrbolagets besked i ärendet är, enligt Sundsvalls Tidning, att det inte gör några politiska ställningstaganden.

– Men naturligtvis kommer Region Västernorrland att hävda att detta inte är förenligt med våra värderingar. Därför har vi rätt att bryta avtalet, uppger Kristina Mårtensson, länsverksamhetschef för psykiatrin, till Sundsvalls Tidning.

Enligt henne finns inga anmärkningar om läkaren vare sig hos Inspektionen för vård och omsorg eller Socialstyrelsen. Det har inte heller inkommit några klagomål från patienter till regionen.

– Han har inte misskött jobbet. Det har jag inget belägg för. Men det är väl en tidsfråga innan det skulle komma klagomål.