I fjol stoppades planerade operationer vid Falu lasarett på grund av en omfattande sjuksköterskebrist. Landstingsledningen beslutade då om ett åtgärdsprogram som bland annat gick ut på att stänga avdelning 11 vid kirurgkliniken.

Men nu har sjukhuset lyckats anställa sjuksköterskor och ska den 1 oktober öppna avdelningen igen, skriver Landstinget Dalarna i ett pressmeddelande.

– Vi har nu efter sommaren sett att personalen börjat återkomma. Det handlar om såväl nyutbildade som erfarna sjuksköterskor, säger kirurgklinikens verksamhetschef Ulrika Bergvall till Dalarnas Tidningar.

Under sommaren har kirurgkliniken haft 35 egna vårdplatser samt cirka 20 ute på andra kliniker. Ulrika Bergvall säger att man räknar med att bemanna 64 egna vårdplatser till december, och målet är att alla ordinarie 74 så småningom ska vara igång.

Kirurgkliniken har haft problem även tidigare. Avdelning 11 har under de senaste två åren periodvis fått vara stängd, exempelvis vid slutet av 2016.

 

Läs även:

Alla planerade operationer stoppas i Falun

Kirurgavdelning på Falu lasarett stängs tillfälligt

»Sjuksköterskebristen vårt största arbetsmiljöproblem«