Socialdemokraterna har varit i styrande position i Landstinget Dalarna i 92 år, senast tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men nu lutar MP åt ett samarbete med den så kallade »Sjukvårdsalliansen«, vilken består av allianspartierna och Dalarnas sjukvårdsparti.

Slutlig rösträkning pågår fortfarande, men om mandatfördelningen står sig får Sjukvårdsalliansen 40 av de 83 mandaten, och S+V får 30. Därtill finns Sverigedemokraterna med tio mandat och Miljöpartiet med tre. Går Miljöpartiet över till Sjukvårdsalliansen bildar det brokiga blocket en majoritet.

Det är just för att bilda ett stabilt styre som MP lutar åt att byta sida, säger partiets landstingsråd Mursal Isa till Sveriges Radio P4 Dalarna. Partiet sitter i förhandlingar med Alliansen och det mesta tyder på ett samarbete, rapporterar lokala medier.

Distriktsläkaren Daniel Svedin, som också är aktiv lokalt i Distriktsläkarföreningen och ordförande i läkarföreningens valberedning, samt före detta landstingsråd för Miljöpartiet, tror att Sjukvårdsalliansen kommer att sätta en tydlig prägel.

– Det kommer absolut att bli en förändrad politik i Landstinget Dalarna. Vi har fem vårdcentraler som är privata, men annars har vi inga privata vårdkliniker i Dalarna. Det är jag övertygad om kommer att förändras med Alliansens politik.

Vad säger du om det som läkare?

– Jag kan tycka att det ska finnas privata alternativ i sjukvården, men det får absolut inte gå till överdrift som det har gjort i andra landsting. 

– Stockholm är ett mardrömslandsting om man är primärvårdsläkare – att jobba i Stockholm som distriktsläkare tror jag de flesta läkarna i Dalarna inte skulle vilja, med tanke på köp- och säljprincipen och en ersättning till vårdcentralerna som går ut på att kvantifiera, producera vård hela tiden.

Den politiska spelplanen har ritats om något i Dalarna. Sverigedemokraterna har tagit mandat från andra partier, liksom Dalarnas sjukvårdsparti, vilket ökat från fyra mandat till sex.

– Det är två saker där Landstinget Dalarna har misslyckats. Det är tillgängligheten med ökade vårdköer och att det är svårt att få kontakt med sjukvården. Den andra saken är psykiatrin där den politiska majoriteten hittills misslyckats totalt, säger Daniel Svedin.

Han tror dock inte att Miljöpartiet, som går från fyra mandat till tre, får så mycket att säga till om.

– För läkarnas sida tror jag inte Alliansens politik påverkas så mycket av Miljöpartiet. Miljöpartiet får kanske vara med på tåget men i övrigt är det en allianspolitik som får styra.

Som Läkartidningen tidigare berättat har ett liknande maktskifte varit på gång i Norrbotten. Där har Socialdemokraterna erkänt sig besegrade och Sjukvårdspartiet kommit överens med Moderaterna och Centerpartiet om ett gemensamt styre. Nu är den slutliga rösträkningen klar och Sjukvårdspartiet får tillsammans med M och C en majoritet av mandaten.

 

Läs mer om valet:

Tre läkare tar plats i riksdagen

Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen

Vård för pengarna näst störst

SD når 10 procent inom Saco

Sjukvårdspartier går fram i norr

Många vårdpartier går framåt

Så kan landstingen styras

Så gick det i de stora regionerna

Maktskifte i Kronoberg på väg

Grafik: Valresultat i landstingen

Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«

Sjukvårdsparti räknar med uppsving

Viktigaste vårdfrågorna efter valet

De kan bli socialminister efter valet