För tre år sedan det fanns fyra fast anställda kirurger vid Örnsköldsviks sjukhus. Sedan dess har en efter en slutat. Som Läkartidningen tidigare skrivit lämnade den sista fast anställda kirurgen in sin avskedsansökan i maj.

I juni kom dock en ljusning. Två kirurger som tidigare hade varit anställda på sjukhuset återvände – varav en som vikarie och en som fast anställd. En ny enhetschef för kirurgläkarna hade utsetts och enligt Region Västernorrland var sommarbemanningen säkrad.

Ångermanlands läkarförening har kämpat för att kirurgerna i Örnsköldsvik ska få en lokal chef sedan länsklinikerna infördes 2015. Lars Rocksén, ordförande i läkarföreningen, sa sig vara nöjd med lösningen och beskrev den som en bra grund att bygga vidare på.

Men nu har den fast anställde kirurgen sagt upp sig och slutar sista oktober, enligt Sundsvalls Tidning. Kirurgen ska dubbelspecialisera sig och kommer dock att arbeta kvar i verksamheten. Den andra kirurgen som återanställdes före sommaren har ett vikariat som sträcker sig en bit in på nästa år.

– Det är tråkigt att en medarbetare säger upp sig, men vi söker andra lösningar, säger Arthur Jänes, tillförordnad länsverksamhetschef för kirurgin i Region Västernorrland, till tidningen.

– Vi jobbar fortlöpande med frågan och vi kommer inte nöja oss förrän vi har en fullbemannad kirurgklinik i Ö-vik, men vi är inte riktigt där än.

Lars Rocksén är dock inte särskilt oroad över det förändrade läget för kirurgin i Örnsköldsvik.

– Vi upplever inte att det skett någon kraftig försämring sedan tillsättningen av lokal chef i våras, snarare tvärtom. Det är inte alls någon panik. Efter omständigheterna känns det ändå relativt stabilt. Vi har långtidsvikarier som kommer att finnas i verksamheten ett bra tag med option om förlängning.

Under våren inleddes en satsning på laparoskopisk kolonkirurgi på sjukhuset i Örnsköldsvik.

– Det finns ett mål om att satsa i full skala till hösten. Så det finns tydliga planer om hur verksamheten ska utvecklas över tid, säger Lars Rocksén.

Den nya enhetschefen, kardiologen Leif Ehlin som under lång tid varit fackligt aktiv i Ångermanlands läkarförening, har ett sex månaders långt vikariat för att testa på jobbet.

– Det är vissa som bett mig söka jobbet. Och jag tycker att det verkar vara en spännande utmaning. Det är ett jättebra gäng. Jag känner att det här kommer att bli jättebra. Och då vill jag gärna vara med, sa han till Läkartidningen när han fick tjänsten.

Läs även:

Kirurgerna i Örnsköldsvik får egen chef – från industrin

Vändning i Örnsköldsviks ödesfråga

Facket: »Stort steg bakåt« för akutkirurgin i Örnsköldsvik

Akutkirurgin i Örnsköldsvik ska få lokal chef

Turbulensen kring sjukvården i Västernorrland fortsätter

Örnsköldsviks sjukhus: »Starkare lokalt ledarskap krävs för att stärka akutkirurgin«

Läkarbrist hotar akutkirurgin i Örnsköldsvik

Regionen vill utreda alternativa driftsformer för Sollefteå sjukhus

Akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus läggs ned permanent