I går rapporterade Läkartidningen om att styrelsen för det internationella Cochrane-samarbetet röstat för att utesluta Peter Gøtzsche. Och att fyra styrelsemedlemmar lämnat styrelsen i protest.

Uteslutningen beskrivs som kulmen på flera månaders stridigheter och en våldsam forskarfejd där ledningen för det internationella Cochrane-samarbetet om och om igen drabbat samman med Nordic Cochrane, med Peter Gøtzsche i spetsen.

Konflikten har den senaste tiden främst har handlat om en forskningsöversikt med fokus på HPV-vaccin.

Peter Gøtzsche har hittills avstått från att uttala sig i Läkartidningen om uteslutningen, och om huruvida den kommer att påverka hans ställning som ledare för Nordic Cochrane Centre på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Men nu uppger alltså danska Dagens Medicin att Peter Gøtzsche själv bekräftat att hans arbete där fortsätter som vanligt. Han påpekar att Nordic Cochrane Centre, till skillnad från det internationella samarbetet, delvis finansieras av den danska regeringen och inte påverkas av petningen från styrelsen.

Det var i fredags som Peter Gøtzsche meddelade att han uteslutits ur styrelsen för internationella Cochrane, i ett uttalande på Nordic Cochranes webbplats. Detta efter att sex av tretton styrelsemedlemmar röstat för uteslutning och en lagt ned sin röst.

Han riktade också bland annat kritik mot att det internationella Cochrane-samarbetet allt mer – som han ser det – kommit att styras av kommersiella intressen.

Läs även:

Peter Gøtzsche har petats ur styrelsen för Cochrane Collaboration