Rösträkningen i Skånes landstingsval är klar. Mandatfördelningen är oförändrad sedan den preliminära räkningen och på tisdagen presenterade Alliansen, som är det största blocket, att de vill överta styret av regionen.

Alliansen har 62 av 149 mandat. S och MP, som utgjorde den förra mandatperiodens styre, har 47 mandat. Även med Vänsterpartiets 10 mandat kommer de rödgröna alltså inte upp i samma storlek som Alliansen. SD har 30 mandat och är Region Skånes tredje största parti.

Tidigare har Socialdemokraterna med regionrådet Henrik Fritzon i spetsen, hoppats på ett blocköverskridande styre. I ett brev till honom, som Sydsvenskan tagit del av, klargjorde dock Alliansen nyligen att något sådant samarbete inte fanns i deras planer.

Under en presskonferens på tisdagen, vilken Sveriges Radio direktrapporterat ifrån, sa Carl Johan Sonesson (M) att han tyckte det var rimligt att största blocket styrde. Han påpekade också att det förutsatte att Alliansens förslag inte röstades ned av de rödgröna tillsammans med SD. Han påminde om att Alliansen under förra perioden släppt fram ett minoritetsstyre bestående av S+MP.

Ett av Alliansens förslag ger SD en möjlighet att delta i beredningsarbete i Skåne, något de tidigare inte har haft tillgång till. Enligt förslaget ska ärenden beredas i särskilda beredningsutskott i stället för i presidiet, i regionens sex största nämnder. I utskotten kommer alla tre politiska block få plats, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Läs mer om valet:

Nytt alliansstyre i Dalarna väntas öppna för privat verksamhet

Tre läkare tar plats i riksdagen

Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen

Vård för pengarna näst störst

SD når 10 procent inom Saco

Sjukvårdspartier går fram i norr

Många vårdpartier går framåt

Så kan landstingen styras

Så gick det i de stora regionerna

Maktskifte i Kronoberg på väg

Grafik: Valresultat i landstingen

Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«

Sjukvårdsparti räknar med uppsving

Viktigaste vårdfrågorna efter valet

De kan bli socialminister efter valet