Melvin Samsom. Foto: Maj-Lis Koivisto

– Vi befinner oss nu i ett läge då sjukhuset behöver ett annat ledarskap för att gå in i nästa fas. Jag vill ge förutsättningar för en bra överlämning till nästa sjukhusdirektör, och har därför i dag träffat landstingsdirektör Malin Frenning och lämnat in min avskedsansökan. Jag stannar kvar i min roll till våren 2019, säger Melvin Samsom i ett pressmeddelande.

Han värvades från nederländska universitetssjukhuset Radboud UMC, och har även en bakgrund vid bland annat UMC Utrecht.

Melvin Samsom har varit sjukhusdirektör på Karolinska univeristetssjukhuset i fyra och ett halvt år. Det är en tid som inneburit stora förändringar för organisationen, främst i form av en temamodell och det nya sjukhusområdet NKS – Nya Karolinska i Solna. Det, och hanteringen av Macchiarini-affären, är också orsaker till att han har ifrågasatts av många medarbetare.

– Jag tog jobbet som sjukhusdirektör på Karolinska för att jag tror starkt på inriktningen i framtidsplanen och för möjligheten att skapa en ny struktur för den högspecialiserade vården, forskningen och utbildningen för framtiden, säger Melvin Samsom i pressmeddelandet.

På Karolinska universitetssjukhusets webbplats skriver Melvin Samsom mer om sin avgång och sin syn på sjukhusets utveckling.

 

Läs även:

Lågt förtroende för Karolinskas ledning bland medarbetarna

Konkurrensverket kontrollerar Karolinskas konsultinköp

Läkare kräver: Stoppa försäljningen av »gamla« Karolinska

Stockholmspolitiker kräver Melvin Samsoms avgång

Lågt förtroende för ledningen bland läkarna på Karolinska

Melvin Samsom beklagar Macchiarini-affären i Lancet

Arbetsmiljön på Karolinska får tummen ner i medarbetarenkät

Upprop mot medarbetarenkät på Karolinska universitetssjukhuset

Värdebaserad vård: Omstridd metod på frammarsch