Vård som pengarna, som startade inför valet 2014, och knep åtta mandat i landstingsfullmäktige under sin första valrörelse nådde inte målet om en egen majoritet. Men de har flyttat fram sina positioner rejält. 2014 fick de 11,5 procent av rösterna, i år har de fått 18,6 procent enligt de preliminära resultaten på måndagsmorgonen. En ökning med drygt 13 procent eller 15 mandat.

Partiet höll sin valvaka på en bowlinghall i Nyköping. Läkartidningen var där under söndagskvällen innan valresultaten hade kommit.

Hur var stämningen i bowlinghallen senare i natt?

– Jättebra! Vi gör ett väldigt bra val. Det var lite bekymmersamt eftersom det länge såg ut som vi inte skulle bli tungan på vågen, säger Jonas Lindeberg, partiordförande och överläkare på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett.

–  Men som det ser ut nu har vi en väldigt fin vågmästarroll mellan alliansen och ett socialdemokratiskt koalitionsstyre. Det hoppas vi kan göra att vi får inflytande. Men det är inte klart än, vi ligger fortfarande och balanserar på ett mandat hit eller hit, fortsätter han.

Han är inte förvånad över partiets framgång.

– Vi är fortfarande väldigt starka i Nyköping och Oxelösund och sedan har vi tio procent i alla andra kommuner i Sörmland, så vi har känt att det var på gång. Men vi är väldigt glada så klart. Vi har fyrdubblats i Strängnäs och tredubblats i Eskilstuna.

Varför har ni ökat?

– De visste inte om oss förra valet. Men nu har vi funnits några år och lyckats nå ut bättre i valkampanjen.

Trots det fina resultatet i förra valet har Vård för pengarna knappt haft något inflytande över politiken i Sörmland. Då bildade S, MP, L och C en blocköverskridande, socialdemokratiskt ledd koalition och sjukvårdspartiet fick en oppositionsroll.

I dag, måndag, börjar förhandlingar med de andra partierna i Sörmland. För fyra år sedan var de andra partierna svårflörtade när det kom till ett samarbete. Nu ser förutsättningarna för det betydligt bättre ut, enligt Jonas Lindeberg.

– De vet ju inte vad man går för när man är ett helt nytt parti. Sedan driver vi frågor som går ut på att vi ska spara på politik – och det vill de ju inte. Men nu har vi visat vad vi går för under de här åren. 

Under de sista månaderna har både Socialdemokraterna och Moderaterna i Landstinget Sörmland räckt ut en hand och sagt sig vara beredda att samarbeta med Vård för pengarna. Sjukvårdspartiet är öppna för ett samarbete åt båda håll.

– Det tycker vi låter bra. Vi hoppas de förstår att den politik vi vill göra behövs – med fokus ner på vårdgolvet igen från en toppstyrning.

Jonas Lindeberg arbetar 75 procent av en heltidstjänst som läkare och lägger resten av tiden plus kvällar och helger åt politik. Trots partiets framgång är hans ambition att fortsätta som kliniskt verksam läkare.

– Det är min grundplan. Att vi har en fot kvar på golvet tycker jag är vår styrka. Sedan får vi se exakt hur det blir i förhandlingarna, beroende på vilka roller eller poster som vi ska ta. 

Läs mer:

Läkarlett parti siktar på egen majoritet

Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen

SD når 10 procent inom Saco

Sjukvårdspartier går fram i norr

Många vårdpartier går framåt

Så kan landstingen styras

Så gick det i de stora regionerna

Maktskifte i Kronoberg på väg

Valresultat i landstingen

Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«

Sjukvårdsparti räknar med uppsving

Viktigaste vårdfrågorna efter valet

De kan bli socialminister efter valet