– Hördu Mattias. Jag tror att sossarna och Moderaterna kommer att samarbeta med varandra efter valet. Jag är beredd att sätta 500 kronor på det, säger Robert Thunfors, fjärdenamn på Sjukvårdspartiet Västernorrlands lista.

– Vet du, det tror jag också, säger Mattias Rösberg och lägger en till 500-lapp på bordet.

I ett klipp på Sjukvårdspartiet Västernorrlands hemsida spekulerar ordföranden Mattias Rösberg om det framtida styret i regionen. Om de får rätt i sin misstanke lovar de att skänka pengarna till Rädda barnen.

Det lär dröja innan det är klart vilka som tar över styret. Det ser mycket svårt ut att nå en stabil majoritet i regionfullmäktige i Västernorrland, enligt de preliminära röstsiffrorna.

En allians mellan S och M och kanske ytterligare något parti är inte osannolik. Socialdemokraterna är fortfarande störst med 35,5 procent av rösterna. Men S har gjort ett dåligt val och allianspartnern Miljöpartiet har dessutom åkt ur fullmäktige. Även Moderaterna har tappat röster och Alliansen kommer inte kunna få en egen majoritet. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sjukvårdspartiet har däremot alla gått framåt i valet.

S har tidigare gläntat på dörren för ett samarbete med M. Nu gör M detsamma.

– Vi har varit tydliga hela tiden att vår huvudsamarbetspartner är Alliansen men det inser jag också att vi får inte någon egen majoritet. Sedan måste vi också titta om vi ska styra med andra, men där har vi inte landat än, säger Lena Asplund (M) till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Några dialoger har dock inte inletts ännu. Dessutom får partierna enligt de nuvarande siffrorna bara 38 mandat, ett mandat för lite för en egen majoritet i regionfullmäktige.

Vänsterpartiet har i sin tur öppnat upp för en framtida allians med Centern, Sjukvårdspartiet och kanske Kristdemokraterna.

– Det finns ju nu tre partier som är tydliga med att vilja öppna de stängda avdelningarna på Sollefteå sjukhus igen. Det är V, Sjukvårdspartiet, Centerpartiet och kanske KD också, säger Lars Gunnar Hultin (V) till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Sjukvårdspartiet, som gjort comeback och enligt de preliminära siffrorna fått sju mandat i regionfullmäktige, beskrivs i lokala medier som en »joker i leken«. 

– I någon mån är det en fantastisk comeback som Sjukvårdspartiet gör. Vi har gått från noll till sju mandat så det är en enorm framgång, säger Mattias Rösberg till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

På Sjukvårdspartiets Facebook-sida beskriver han valresultet så här: »Vi gjorde på vissa håll ett magert valresultat, men på andra håll ett smått otroligt valresultat.«

Han skriver vidare att några veckors osäkerhet nu väntar. »För någon ensam storvinnare finns inte och det betyder att samarbeten och kompromisser måste sökas. Det gäller alla.«

Sjukvårdspartiet har öppnat för samarbeten med alla – men Mattias Rösberg uppger att han har svårt att se ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Nu påbörjas den stora frågan om vem som tar vem. I vårt fall får man vara ödmjuk och säga att vi måste se lite vart det tar vägen innan vi själva vet vart vi ska vägen, säger han till lokalradion.