I dag, måndag, presenterade den blågröna majoritetskoalitionen i Stockholms läns landsting sin gemensamma politiska plattform.

I plattformen finns flera förslag som rör primärvården i länet. Bland annat skriver man att under mandatperioden ska alla som vill få lista sig hos en namngiven, fast husläkare samt att läkare ska kunna begära ett tak för antalet listade patienter för att »möjliggöra förutsättningar att utföra uppdraget ut­ifrån de listade patienternas behov och med en hållbar arbetssitua­tion«.

Dessutom ska man under mandatperioden utreda möjligheten för andra läkare än specialister i allmänmedicin att etablera en lista i primärvården.

– Jag är jätteglad! Vi har arbetat väldigt länge för att man ska lista på namngiven läkare och att det också ska vara ett listningstak. Är det inte ett listningstak så faller det platt, säger Gunnar Berglund, ordförande i Stockholms läns sjukvårdsområdes läkarförening, till Läkartidningen.

Han ser flera fördelar med ett listningstak i primärvården.

– Det här ett stort steg framåt för att fler ska orka arbeta mer och det ger en samhällsekonomisk vinst som är bortom allt. Och det gör ju också att man får en mycket bättre patientkontinuitet, säger Gunnar Berglund.

Läs också:

Läkarföreningen för Stockholms läns sjukvårdsområde: Primärvårdens läkare slits ut

Läkarförbundet och fem exministrar kräver primärvårdsreform

Över 700 läkare i upprop för en nationell plan för primärvården

Utredarens förslag: De kan vara fast läkarkontakt i primärvården