Under tisdagen meddelade Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet att de kommer fortsätta sitt samarbete i Västra Götalandsregionen de kommande fyra åren. Samtidigt kastade Socialdemokraterna in handduken efter fruktlösa försök att bilda en majoritet i regionfullmäktige, bland annat med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Vi har försökt att finna lösningar utifrån att ingen sida har majoritet. Det är ett bekymmersamt läge, säger Socialdemokraternas gruppledare Helén Eliasson till GT. S meddelade även att de kommer att gå i opposition med en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Det blågröna samarbetet inleddes 2014 och Blågrön samverkan har sedan dess styrt i majoritet. De backade dock i årets landstingsval och har tillsammans 68 av regionfullmäktiges 149 mandat. Det innebär att de nu tvingas regera i minoritet.

 – Valresultatet visar att en kommande politisk ledning kommer att, i samförstånd med andra partier, behöva sluta breda överenskommelser för att föra Västra Götalandsregionen framåt, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Förmodade alliansstyren i de stora landstingen

Så gick det i de stora regionerna

Valresultat i landstingen