Angelica Loskog. Foto: Mikael Wallerstedt

– Det här är jätteroligt! Sedan är det ju definitivt väntat. Att immunterapi får ett Nobelpris, det måste ju ske med tanke på vilka fantastiska kliniska resultat det har varit. Där svårt sjuka patienter som inte haft något alternativ kvar till och med kunnat bli botade av den här immunterapin.

Det säger Angelica Loskog, som sedan många år själv forskar om andra typer av immunterapi – onkolytiska virus och CAR-T-cellsterapi – och som just nu befinner sig på amerikanska Cancer Research Institutes årliga möte i USA.  

Ett möte där alltså även den ena pristagaren – James P Allison – finns på plats.

– Klockan är bara sex på morgonen här men jag tror säkert att det blir en del ståhej om det här när vi börjar konferensen om en stund, säger Angelica Loskog.

– Det som är intressant med checkpointblockadantikropparna är ju att de slår av bromsen så att immunförsvaret verkligen kan fungera. Deras upptäckter är jättestora på så sätt.

Hon är övertygad om att checkpointblockad även kommer att få enorm betydelse i kombination med andra typer av immunterapier framöver.

– Då kan man aktivera immunförsvaret med andra typer av immunterapi och får en skjuts av checkpointhämmarna, säger Angelica Loskog som också anser att det faktum att checkpointblockad går rakt över alla indikationer gör det hela så stort.

– Det är verkligen alla typer av immunterapier som kan ha en kombinationseffekt med de här läkemedlen och det är ju därför det blir så himla stort. Det handlar inte bara om en indikation, utan potentiellt sett om alla indikationer och i kombination med många olika saker som kanske är mer specifika för vissa indikationer eller patientgrupper, fortsätter hon.

Läs också:

Nobelpris för immunterapi mot cancer

»En fjärde hörnsten i cancerbehandlingen«

»Så utomordentligt välförtjänt«