Det årliga WMA-mötet blev mer dramatiskt än vad många kanske trott. Kanadas läkarförbund Canadian Medical Association (CMA) skriver i ett uttalande att de lämnar WMA som en markering mot en »allvarlig etisk överträdelse« av den tillträdande WMA-presidenten Leonid Eidelman.

Det handlar om Leonid Eidelmans installationstal under det årliga generalförsamlingsmötet, som i år hölls i Reykjavik på Island. CMA menar att delar av talet ordagrant kommer från förbundets tidigare ordförande Chris Simpson, och det tal som han höll som vald ordförande 2014. Det kanadensiska förbundet tycker också att andra delar av talet verkar vara kopierade från diverse nyhetsartiklar, webbsidor och bloggar. 

CMA motionerade om att Leonid Eidelman skulle avgå, men det var en motion som inte fick något genomslag. CMA anser därigenom att de inte längre kan stödja WMA och därför ska »söka andra vägar att bidra till diskussionen om global hälsa«.

I ett mejl refererat av flera medier säger en talesperson för WMA att Leonid Eidelman inte varit medveten om något plagiat då han använt sig av talskrivare. WMA:s presstalesman Nigel Duncan uppger i ett svarande uttalande från WMA att Leonid Eidelman också har bett om ursäkt inför både WMA:s råd och församling, och att båda instanserna godtagit ursäkten.

Frank Montgomery, vice ordförande i WMA, säger att organisationen beklagar Kanadas utträde och att de »hoppas att Kanada inom sin tid återvänder till organisationen« och att de då »välkomnar den dagen«.

Läs även:

WMA står upp för turkiska läkare

WMA fördömer läkares medverkan till avrättningar

WMA antar resolution mot kärnvapen