Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege får Nobels fredspris 2018 tillsammans med yazidiska Nadia Murad. De får priset för »sina ansträngningar för att bryta användandet av sexuellt våld som ett vapen i krig« meddelar Norska Nobelkommittén.

– Läkaren Denis Mukwege har ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo, sa Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen vid tillkännagivandet.

Hon sa också att han är den främsta enande symbolen, både nationellt och internationellt, i kampen för att sätta stopp för sexuellt våld i krig och väpnade konflikter.

Med hjälp av bland annat svenska Läkarmissionen grundade Denis Mukwege 1999 Panzisjukhuset i Bukavu, en stad i östra delen av Demokratiska republiken Kongo som ligger på gränsen till Rwanda. Där har tiotusentals patienter behandlats inom projektet för överlevare av sexuellt våld. Denis Mukweges arbete på sjukhuset beskrevs i ett reportage i Läkartidningen nr 32–33/2013.

Denis Mukwege har tidigare fått en lång rad priser, bland annat FN:s pris för mänskliga rättigheter 2008, Olof Palme-priset 2009 och Right livelihood-priset 2013. 2010 utsågs han till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet. Förra året publicerade Läkartidningen ett öppet brev från Denis Mukwege, och fyra andra Right Livelihood-pristagare, till den nyvalde generaldirektören för Världshälsoorganisationen (WHO), där de framförde att det måste vara av högsta prioritet för såväl WHO som all medicinsk personal att de som överlevt sexuellt våld får tillgång till adekvat hjälp och stöd. De konstaterade att kvinnor är särskilt utsatta i konflikter: »Sexuellt våld har fått förödande konsekvenser över hela världen. Trots internationella konventioner, resolutioner och riktlinjer är sjukvården för kvinnor i postkonfliktsituationer bristfällig, i stort sett okvalificerad och ofta försummad.«

Nadia Murad, som tillsammans med Denis Mukwege får årets fredspris, tillhör den irakiska minoritetsgruppen yazidier. Hon tillfångatogs och utsattes för våldtäkter och tortyr av IS. Efter att hon lyckades rymma började hon berätta och hennes berättelser spreds över världen.

– Nadia Murad är själv ett offer för krigsbrott. Hon vägrade att acceptera de sociala koderna som kräver att kvinnor ska vara tysta och skämmas för de övergrepp de utsatts för, sa Berit Reiss-Andersen när priset tillkännagavs.

– Hon har visat ovanligt mod genom att återge sitt eget lidande och föra andra utsattas talan. 

Läs mer:

Hälso- och sjukvård måste erkännas som en universell mänsklig rättighet

Alternativa Nobelpriset till doktor Mukwege

Två miljoner våldtagna i krigets Kongo

»Stoppa krigsvåldtäkterna i Demokratiska republiken Kongo«

Våldtäkt som krigsstrategi: Ingen ljusning i Kongo–Kinshasa