Nya digitala lösningar kan ge en säkrare glukoskontroll, såsom mätare som kontrollerar värdena när som helst på dygnet. De kan fästas på exempelvis överarmen och genom en nål ständigt läsa glukoshalten, vilket översätts till blodsockervärden som användaren kan se i exempelvis sin mobiltelefon.

– Det finns till och med hjälpmedel som larmar när sockernivåerna börjar sjunka under eller stiga över en kritisk nivå och som vid sammankoppling med insulinpump kan styra pumpen till stopp av insulintillförseln vid snabbt sjunkande eller farligt låga sockervärden, säger Mina Abbasi, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Och det är de här medicintekniska produkterna för kontinuerlig subkutan glukosmätning och insulintillförsel som gör att Socialstyrelsen nu publicerar uppdaterade nationella riktlinjer för diabetesvård. Dessa gäller framför allt personer med typ 1-diabetes med återkommande låga eller höga blodsockervärden, samt gravida med typ 1-diabetes.

Totalt innehåller riktlinjerna omkring 140 rekommendationer, samt bedömningar av ekonomiska och organisatoriska konsekvenser. 

Socialstyrelsen lyfter också fram att de nya mätmetoderna är dyrare än de traditionella och på kort sikt innebär ökade kostnader för landstingen. En del har börjat erbjuda den här lösningen, men långt ifrån alla, säger Mina Abbasi.

– Vi ser också att fler kvinnor än män får tillgång till den här tekniken, och även att fler yngre än äldre får det.

Riktlinjerna finns på Socialstyrelsens webbplats.

 

Läs mer:

TLV: Kostnadseffektivt att byta till mer självstyrande insulinpump

Tandläkarbesök avslöjade diabetes

Svenska forskare vill se ny klassificering av diabetes hos vuxna

Kontinuerlig glukosmätning aktuell även vid typ 2-diabetes