Riga är en av de mest populära orterna för svenska läkarstudenter. SLF student utlands ordförande Gustaf Kallryd studerar själv i den lettiska staden. Foto: Marie Ström

För tio år sedan startade Martin Ahlström, som då utbildade sig i polska Gdansk, utlandssektionen. Då hade antalet utlandsstudenter ökat kraftigt i flera år. I helgen, den 12–14 oktober, är det dags för SLF student utlands kongress, som ordnats varje år sedan sex år tillbaka.

Hur stort är intresset för kongressen?

– Stort! Vi sålde slut på biljetterna rekordsnabbt. Vi har ungefär 320 platser och det kommer att bli fullt hus. Det är första gången vi har kongressen i Riga. Det kändes naturligt eftersom den är den snabbast växande studieorten bland svenska läkarstudenter, säger ordföranden Gustaf Kallryd.

Under kongressen föreläser bland annat »rebellkirurgen«, Erik Erichsen, om sina tio år som kirurg i Etiopien – och spelar trumpet – och Anders Lindqvist och Peter Berggren pratar om glesbygdsmedicin. Parallellt med det blir det workshops i sutureringsteknik, EKG-tolkning, patientfall inom lungmedicin och akutmedicin. Nytt för i år är en form av speeddating där representanter från landsting och regioner kan intervjua studenter på arbetsmässan.

– Jag hoppas att allt blir så lyckat som möjligt, säger Martin Nilsson, läkarstudent i Riga och kongressansvarig.

Vad ser ni själva mest fram emot?

– Rebellkirurgen. Och möjligheten att få prata med landstingen om frågor som är viktiga för oss, säger Gustaf Kallryd.

– Banketten på kvällen är en annan höjdpunkt. Då sitter man blandat: studenter, föreläsare och representanter från landstingen. Det brukar bli spännande diskussioner, säger Martin Nilsson.

Läs också:

Färre pluggar till läkare utomlands

Reportage från Riga: 

»Utlandsstudenter berikar den svenska sjukvården«