Värmlandssamverkan består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet.

Under de senaste fyra åren har Värmlandssamverkan styrt i minoritet. Under en pressträff på måndagen meddelade de sex partierna att de kommer att fortsätta styra i Landstinget i Värmland i minoritet den kommande mandatperioden. Partierna fick totalt 37 av de 81 mandat som fanns att fördela. Miljöpartiet var ytterst nära att åka ur landstingsfullmäktige men klarade sig precis. Sjukvårdspartiet i Värmland ökade med ett mandat efter den slutliga rösträkniningen.

– Vi fick tillsammans 37 av 81 mandat och är därmed det största blocket. Är man störst så tycker vi att man ska ta ansvar och styra. Sedan måste man ha respekt för att ett minoritetsstyre innebär andra utmaningar än om man är i majoritet. Det ställer krav på god kommunikation och en bra dialog i stora ärenden, vilket kan vara positivt, säger det moderata landstingsrådet Fredrik Larsson i ett pressmeddelande.

Fler partiföreträdare i Värmlandssamverkan beskriver ett gott samarbetsklimat.

– Vi är nöjda med hur samverkan har fungerat, hur vi kunnat processa våra politiska frågor och alla partier har fått plats. Våra frågor har fått genomslag, säger Marianne Utterdahl (SIV) till Sveriges Radio P4 Värmland.

Den 7 november träffas det nya regionfullmäktige första gången och kommer då att välja ett nytt fullmäktigepresidium. Nämnder och styrelser väljs sedan vid fullmäktiges sammanträde den 11 och 12 december.

Efter årsskiftet kommer Landstinget i Värmland att upphöra. I stället kommer det att bli region.

Läs också:

Många vårdpartier går framåt