Efter valet stod det klart att Moderaterna och Socialdemokraterna, som tillsammans styrt regionen under större delen av förra mandatperioden, tappade sex mandat.

Nu, nära två månader efter valet, förklarar Moderaterna att de vill styra regionen tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Det berättade de fem partierna under en presskonferens på måndagen, rapporterar lokala medier.

Det är första gången på flera decennier som Socialdemokraterna inte sitter vid makten. Men det blir nu ett minoritetsstyre där partierna tillsammans har 27 av 55 mandat. Partierna känner sig ändå trygga, då de har majoriteter i styrelser och nämnder.

De fem partierna vill öppna upp hälsovalet och göra det möjligt för fler privata aktörer att etablera sig i regionen.

De säger också att de ska vara mer tillgängliga för personalen.

– Ska man styra så måste man se till att ledningen och verksamheten är på samma spår och går tillsammans och det kommer vara det viktigaste arbetet, säger regionrådet Elin Lemon (C) i en intervju med Sveriges Radio P4 Jämtland.

Som Läkartidningen tidigare berättat är Jämtland Härjedalen en region med mycket svår ekonomi. Men några skattehöjningar finns ännu inte på agendan, rapporterar SVT.

Vilka politiker som tilldelas de framträdande posterna är ännu inte klart, inte heller posten som regionstyrelsens ordförande. Alla partier ska dock få ett regionråd. 

 

Läs mer:

Jämtland Härjedalen backar från krav på tjänstgöring varannan helg

Jämtland och Gotland vinnare i nya kostnadsutjämningsförslaget

Sparkraven slår även mot primärvården

 »Vi har börjat med sommarschema i mars«

Trots miljardunderskott – regionstyrelsen fick ansvarsfrihet.

Oro för vården när ekonomin krisar

Ingen ljusning för Jämtland Härjedalen