Det rapporterar Dagens Medicin.

Som Läkartidningen kunde berätta i somras fällde Karolinska institutet (KI) 6 medförfattare för oredlighet i forskning och fann 31 »klandervärda men inte skyldiga till oredlighet i forskning«. Utredningen gällde sex vetenskapliga artiklar som rör transplantation av syntetiska luftstrupar. Forskningen beskriver förloppet för tre patienteter som opererades vid Karolinska universitetssjukhuset 2011–2013.

Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen har tidigare sagt till de aktörer som ger anslag att klandret inte bör påverka sådant som anslag. Men nu får alltså fyra av de klandrade forskarna sina anslag från Cancerfonden indragna. Totalt rör det sig om fyra miljoner kronor.

– Karolinska institutet har infört en ny typ av kritik och den kan vi inte blunda för. Vi har ett ansvar gentemot våra givare, säger professor Malin Sund, vice ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, till Dagens Medicin.

Hon menar att Cancerfonden inte gör egna utredningar utan förlitar sig på vad KI kommit fram till. Hon öppnar dock för att organisationen omprövar sitt beslut om KI skulle dra tillbaka beslutet om klander. 

 

Läs mer:

Visselblåsare en av sju forskare som fälls i stor Macchiarini-utredning

Visselblåsare fick stående ovationer

Lancet drar tillbaka två Macchiarini-artiklar

Fällda visselblåsaren: »Det här är ett fortsatt led i KI:s repressaliekultur«

Paolo Macchiarini publicerar nya forskningsresultat

Forskningsfusk konstateras i sex Macchiarini-artiklar

Inget åtal mot Paolo Macchiarini – går inte att bevisa brott

KI fäller Macchiarini och tre medförfattare för forskningsfusk

Sakkunniga sågar Macchiarini-arbeten

KI: Macchiarini skyldig till forskningsfusk