Läkartidningen har tidigare berättat om kritik som framförts mot Karolinska universitetssjukhusets läkarförening i ärendet gällande anklagelserna mot en överläkare om trakasserier på antisemitisk grund som ska ha skett på en av sjukhusets kliniker.

Kritiken gäller bland annat att läkarföreningen inte agerat tillräckligt i det aktuella fallet. Tidigare i veckan svarade läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark på kritiken i en artikel i Läkartidningen. 

Men nu framkommer nya uppgifter i Dagens Nyheter om att en person »högt upp« i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening ska ha »efterforskat negativa uppgifter« om den judiska läkare som anmält trakasserierna.

För tidningen berättar Marta Christensson, numera pensionär men tidigare andre vice ordförande i Karolinskas läkarförening, att hon blivit uppringd av den aktuella personen som bland annat velat veta om läkaren som anmält trakasserier varit inblandad i några tidigare konflikter. Personen ska också ha frågat om Marta Christensson kunde tala med sjukhusledningen till den anklagade överläkarens fördel.

– Jag blev väldigt upprörd. Jag tror inte hen ringde som facklig representant utan som före detta kollega, men personen är facklig representant och då har man inte fattat vad det fackliga arbetet går ut på, säger Marta Christensson till DN.

På DN:s fråga om hur lämpligt det är att personen i fråga fortsätter att arbeta högt upp i den fackliga organisationen efter att ha efterforskat uppgifter svarar läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark:

– Om personen är involverad i en egen utredning och gör på detta sätt i samma utredning så är det klart olämpligt. Vi vill ha en rättvis transparent diskussion, både när det gäller medlemmar och våra egna ombud.

Karolinska universitetssjukhuset har anlitat en advokatbyrå för att göra en extern utredning av anklagelserna om antisemitism och om sjukhusets agerande i ärendet. Utredningen pågår fortfarande. 

Läs mer:

Läkarföreningen svarar på kritiken efter diskussioner om antisemitism

Karolinska bekräftar: Hög chef avgår

Chef på Karolinska avgår

Efter anklagelser om antisemitism: Läkare på Karolinska tar »time out«

Läkare på Karolinska anklagas för antisemitism