– Det här systemet är inte så enkelt för oss och om jag har förstått det heller inte så enkelt för Försäkringskassan. Det minsta man kan begära är att de åtminstone hade informerat innan det infördes, säger Mats Stenberg, ordförande för Västmanlands läkarförening, till VLT.

Det var i somras som Region Västmanland införde Webcert, ett program för att utfärda elektroniska läkarintyg, samt skicka dem och kommunicera med Försäkringskassan. Men systemet är krångligt och tidskrävande, menar Västmanlands läkarförening. Nu har de skickat en begäran om förhandling och ett krav på skadestånd till regionen. 

Någon summa på skadeståndet är dock inte satt än. Mats Stenberg säger att skadeståndskravet var en markering och att man egentligen bara vill att systemet ska fungera. Han understryker att samtalet med regionen brukar vara bra och att han hoppas på en lösning.

– Jag hoppas att man får upp ögonen för att man måste tänka både ett och två steg vad det innebär för användaren i slutändan, säger han i en intervju med Sveriges Radio P4 Västmanland.

Region Västmanland har enligt P4 valt att inte kommentera kritiken innan ett möte har hållits med läkarföreningen.

 

Läs även:

60 procent fler kompletteringar av läkarintyg jämfört med 2011

Läkarintyg vid sjukskrivningar: Dubbelt så många avslag på två år

Debatt: Överväg stridsåtgärder mot »kompletteringsterrorn«

Merjobb för läkare när Försäkringskassan underkänner fler sjukintyg

Intyg till två myndigheter

Webcert kommer från Inera, ett företag som ägs av organisationen Sveriges Kommuner och landsting och tillhandahåller tekniska lösningar.

Webcert kan köras antingen som en del av journalsystemet eller självständigt.

Det går att utfärda tre typer av intyg i Webcert: Försäkringskassans läkarintyg för sjukpenning samt två intyg för Transportstyrelsens räkning vid utfärdande av högre körkortsbehörighet.

Källa: Inera