– Det har varit en öppen dialog med valberedningen, så jag tänker inte ställa upp. När valberedningen kom fram till det här förslaget så har jag sagt att då har jag nog gjort mina år. Det finns saker och ting som man fortfarande skulle kunna göra, men jag har full respekt för valberedningens tänkande, säger Ove Andersson till Läkartidningen.

Hur känns det att sluta efter fyra mandatperioder i styrelsen?

– Det är både och. Det finns saker som jag har en drivkraft att fortsätta arbeta med men jag har ändå haft en lång, lärorik och givande tid så jag är nöjd med det här, för det tar ändå tid och energi.

Om du får sammanfatta, vad är du mest stolt över från din tid i styrelsen?

– Det som jag är mest glad över är att primärvårdsfrågan har ett sådant fokus. Det var det som var mitt uppdrag när jag blev ordförande i Distriktsläkarföreningen 2009, och att den nu är den prioriterade frågan är jag hemskt nöjd med. Jag är glad att få ha bidragit till den utvecklingen.

Ove Andersson avslutar med en uppmaning till de nya personer som kommer att ta plats i förbundsstyrelsen.

– Till dem som kommer vill jag säga: Ta chansen för det finns mycket som man kan lära och mycket som man kan bidra med.

Läs också:

Psykiater föreslås få ledande uppdrag