Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi besökte den 2 oktober Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul. Han kom dock aldrig levande därifrån. Sedan den dagen har historien rullats upp och gått från att Saudiarabien förnekat inblandning till att landet har erkänt att journalisten bragts om livet under besöket.

Nu kretsar frågan kring hur dödsfallet gick till. Saudiarabien hävdar att Jamal Khashoggi dödats under ett bråk. Turkiet menar att han troligen mördats av ett influget speciellt »dödsteam«. Och tidningen New York Times rapporterar att en av de misstänkta medlemmarna i detta team är en saudisk rättsläkare. Om det visar sig vara sant tyder det på att Jamal Khashoggis öde kan kopplas rakt upp till den saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman, menar turkiska myndigheter. 

Den utpekade rättsläkaren arbetar för det saudiska inrikesministeriet och ska ha använt en bensåg för att dela upp Jamal Khashoggis kropp samtidigt som han lyssnade på musik och uppmuntrade sina kollegor att göra detsamma. Detta enligt ljudupptagningar som turkiska myndighetspersoner refererat för New York Times.

Donna McKay, chef vid den internationella organisationen Physicians for Human Rights, säger till tidskriften Lancet att uppgifterna – om de stämmer – är skrämmande. 

– Som en internationell organisation bestående av vårdpersonal högaktar vi den ed som tas av alla som arbetar inom det medicinska fältet: att inte skada. 

Om rättsläkarens kunskaper frivilligt användes för att tortera, döda eller stympa, borde saudiska myndigheter genast ta ifrån honom hans läkarlegitimation och se till att han ställs inför rätta, säger hon till tidskriften. Ett deltagande i en sådan handling är »inte bara förkastligt utan skulle bryta mot de fundamentala principerna i läkaryrket«.

World Medical Association, WMA, är inne på samma linje. Organisationens talesperson Nigel Duncan säger till Lancet att WMA fortfarande väntar på att uppgifterna ska bekräftas, men att deras policy är tydlig.

– Läkare får inte ha överseende med eller delta i tortyr eller andra former av grymma, inhumana eller förnedrande handlingar. De får inte heller bidra med redskap, substanser eller kunskap som underlättar utövande av tortyr eller andra former av nedbrytande behandling, eller reducera förmågan hos ett offer att motstå sådan behandling. 

Donna McKay vill att utomstående forensiska experter, exempelvis inom Physicians for Human Rights, ska få tillgång till utredningsmaterialet för att avslöja sanningen om Jamal Khashoggis död. Utan en internationell och oberoende utredning vore hela ärendet en »rättslig travesti«, säger hon.

Skulle gifta sig

Jamal Khashoggi var en saudisk journalist, tillika regimkritiker, som de senaste åren verkat i USA. Han var bland annat kolumnist för Washington Post samt utrikeskorrespondent och chefredaktör för saudiska mediekanaler.

Mötet på konsulatet den 2 oktober uppges ha ägt rum för att Jamal Khashoggi skulle få nödvändiga dokument inför giftermålet med sin turkiska flickvän.

Turkiska myndigheter säger att »dödsteamet« bestod av totalt 15 personer, där en av dem är den misstänkta rättsläkaren. Ett antal av dessa personer har bekräftats flyga in till Istanbul i ett privatplan dagen innan Jamal Khashoggi dödades.

Turkiet säger sig ha ljudinspelningar av det som hände inne på konsulatet. Dessa har inte offentliggjorts. Ett offentliggörande skulle innebära bevis för att landet spionerar på konsulär verksamhet.