– Vi har inga problem längre utan verksamheten fungerar i vanlig ordning, säger Region Östergötlands tillförordnade säkerhetschef Tomas Samuelsson till Läkartidningen.

För ungefär tre veckor sedan började en person ringa stora mängder samtal till vårdcentralen i Ryd i Linköping, vilket Läkartidningen tidigare berättat om. Samtalen blockerade telefonkön för andra patienter vilket gjorde att vårdcentralen fick ta emot fler patienter fysiskt för bokning samt hänvisa till andra vårdcentraler. 

Gärningspersonen använde dessutom vårdanställdas uppgifter, såsom personnummer och telefonnummer, när denne använde bokningssystemet. Det orsakade obehag hos de anställda.

Det hann bli ungefär 200 samtal till vårdcentralen. Sedan slog polisen till genom en husrannsakan hos en man i 20-årsåldern i Linköping, rapporterar Corren. Polisen var ute efter att beslagta datorer och telefoner som bevis.

Polisens beslag kopplar den misstänkte till telefonsabotaget och han är skäligen misstänkt uppger myndigheten. Brottsrubriceringen är liksom tidigare »olovlig identitetsanvändning« då andra personers uppgifter, däribland vårdanställdas, har använts. Mannen har inte frihetsberövats.

Läs även:

Vårdcentraler telefonsaboterade