Under gårdagen presenterade den styrande blågröna koalitionen i Stockholms läns landsting sin första gemensamma budget. Enligt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) tydliggörs det i budgeten att man bland annat vill att fler beslut ska fattas av chefer och medarbetare i vården och färre på den poliska nivån.

För Läkartidningen uppgav hon också att man i budgeten också vill »undanröja varje skugga av tvivel« om att den omdebatterade frågan om läkares schemaläggning ska beslutas i »det nära ledarskapet« och utifrån verksamhetens och patienternas behov. Sådana frågor ska inte beslutas från den politiska nivån eller vara lika för alla, var hennes budskap.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, kommenterar de blågrönas besked så här:

– Vi har haft en mycket hård förhandling under två och ett halvt år, och om det som står i budgetförslaget är sant, så är det en klar framgång för oss. Men vi vill ju se i praktiken att det blir på det här sättet. Man kan vara efterklok och säga att om man hade tagit fram ett underlag och fakta så hade kanske diskussionen från början blivit annorlunda, säger han till Läkartidningen.

Han delar också Irene Svenonius bild av att beslutet om att i högre grad schemalägga läkarna i landstinget mellan klockan 07 och 21 ute i vården har uppfattats som ett »dekret« uppifrån som ska gälla överallt.

– Ute i verksamheterna och ute på sjukhusen har det sagts med bestämdhet att det här har bestämts centralt av landstinget, säger Johan Styrud.

Tror du att det som nu sägs av de blågröna kommer att göra att verksamheter rullar tillbaka sådana beslut om schemaläggning?

– Jag hoppas det, men jag är inte alls säker. Det här har kostat väldigt mycket kraft och pengar för landstinget.

Vad vill du ska ske nu i praktiken?

– Att man backar bandet helt och går tillbaka till att göra så som vi gjort de sista 20–30 åren, att vi skruvar på våra scheman lite för att det ska bli bra för oss och bra för patienterna. Det är så vi har jobbat hela tiden, att man flyttar på någon person lite fram och tillbaka för att det ska bli så bra flöde som möjligt. Det är det vi har önskat oss.

Läs mer:

Blågrönt backar om schemaläggning i Stockholms läns landsting

Läkarflykt från Södersjukhuset – läkarfacket hoppas på politikerna

Almedalen 2018: Fortsatt oenighet om läkares schemaläggning i Stockholm

Debatt: Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm: Professionen behöver involveras mer i utformningen av vården

Debatt: Liberalerna i Stockholm: Läkares scheman ska inte detaljstyras politiskt

Stockholms läns landsting: Inget krav att schemalägga läkare

653 Stockholmsläkare tar ton mot schemaläggning

Läkare på Södersjukhuset säger upp sig efter ökad schemaläggning

Stockholms sjukhusläkare får centralt jouravtal

Upprörda känslor på frågestund om schemaläggning

Schemaläggning en stridsfråga för läkarna