Efter sommaren har det stått klart att Voon står inför en akut ekonomisk kris. Under förra veckan meddelades det att konkursen var nära. Men i måndags meddelade dock föreningen att man, tack vare att man lyckats samla in en miljon kronor under helgen, tillfälligt klarar sig från konkurs och i stället ska se över möjligheterna till en företagsrekonstruktion.

Men nu är konkursen ett faktum och patienterna möttes i dag, torsdag, av en stängd dörr.

»Tack alla fantastiska patienter, tack alla våra andelsägare, tack alla fantastiska medmänniskor och framför allt ett stort tack till vår underbara personal för allt ni gjort för våra patienters bästa. Det är med stor sorg i hjärtat vi måste informera om att vi tvingas ansöka om konkurs idag«, skriver föreningen på Facebook.

Vårdcentral Sollefteå Centrum har cirka 8 000 patienter listade hos sig och ett 30-tal anställda. Vårdcentralen lyckades rekrytera tio läkare inför starten. Bland dem tre specialister i allmänmedicin och sex ST-läkare. Vid uppstarten av den medlemsägda vårdcentralen i december förra året beskrevs en oro för att man skulle få många patienter med stort vårdbehov. Så blev det också. Och det är framför allt det som lett till krisen, enligt föreningen.  

Under sommaren lades ett åtgärdsprogram fram för att minska de årliga kostnaderna med fyra miljoner kronor. Föreningen har också begärt uppskov med en del betalningar till Region Västernorrland, som man bland annat köper laboratorietjänster av. Men regionen har sagt nej med motiveringen att det skulle bryta mot kommunallagen.

Alla patienter hänvisas till Region Västernorrlands hälso- och sjukvård. Region Västernorrland skriver på sin webbplats att det finns rutin för hur vården ska säkerställas för patienterna. De flesta patienterna kommer att listas på den regiondrivna vårdcentralen i Sollefteå, om de inte aktivt väljer en annan vårdgivare.

– I Region Västernorrland är patienterna alltid listade vid en hälso- eller vårdcentral. Om en vårdcentral stänger kan patienten välja att själv lista om sig hos en annan vårdgivare. Gör inte patienten det så listas personen automatiskt på den från bostaden geografiskt närmaste hälso- eller vårdcentralen, säger Gun-Britt Milioris, verksamhetschef för Vårdval Västernorrland i ett pressmeddelande.

Men det är först när patienterna hunnit lista om sig som vårdcentralen får stänga, enligt Gun-Britt Miloris, som på torsdagsförmiddagen meddelade Voon i ett mejl att vårdcentralen måste hållas öppen och att stängningen ska ske i överenskommelse mellan Voon, konkursförvaltare och Region Västernorrland.

– Man kan inte stänga en vårdcentral så där och man kan inte prioritera patienter. Alla som är listade på en vårdcentral har rätt att söka vård ända fram till den dag man är omlistad till någon annan, säger hon till Sundsvalls tidning.

Drygt 40 procent av de listade invånarna i Västernorrland har valt en privat vårdgivare. Regionen har i dag avtal med 13 privatdrivna vårdcentraler.

Sjukvårdspartiet Västernorrland har riktat kritik mot regionens agerande i en debattartikel i lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda. De beskriver vårdcentralen som en oerhört viktig investering för sjukvården i Ådalen då den förutom att ha lyckats rekrytera en full personalstyrka även är en utbildningsvårdcentral.

»Det som Voon utför på Vårdcentralen Sollefteå Centrum är livsviktigt för Liv och Hälsa i Ådalen. Landstinget, numera Regionen, har i så många år misslyckats med att kunna skapa struktur och bemanning för primärvården«, skriver Sjukvårdspartiet.

Läs mer:

Voon begärs inte i konkurs

Voon nära konkurs

Kooperativ vårdcentral i Sollefteå tvingas spara

Ny kooperativ vårdcentral lockar distriktsläkare

Sjukvårdsförening får öppna vårdcentral i Sollefteå