World medical association, WMA, har med några samarbetspartners startat webbplatsen Mygreendoctor.org. Tjänsten är gratis och ska hjälpa läkare och deras arbetsplatser världen över att skapa en bra miljöpraxis och spara pengar på kuppen.

– Läkare och deras medarbetare lär sig hur man formar ett »green team« för att göra gradvisa förändringar i sin miljöpraxis, vilket sparar dem pengar, säger My green doctors vd Todd Sack i en intervju med WMA.

Det är alltså inte bara bra för miljön. En grön arbetsplats ska exempelvis ge lägre utgifter för elektricitet. Det ska också bidra till en mer hälsosam arbetsmiljö och stimulera lagarbete. My green doctor vill hjälpa användarna fatta bra beslut i fråga om exempelvis kemikalieanvändning, mat och transport.

I dag används tjänsten i över 30 länder. På webbplatsen finns bland annat tips, bloggar, förslag på policy, affischer att skriva ut och hänga på kliniken.

Läkarna ska dessutom kunna hjälpa sina patienter att fatta grönare beslut, förstå riskerna med klimatförändringarna och hur man kan skydda sig.

– Patienter ser sina vårdgivare som förebilder. När vi återvinner, har ekologiska trädgårdar, cyklar till jobbet eller kör energieffektiva bilar, uppmärksammar våra patienter det, säger Todd Sack.

 

Läs mer om klimatförändring och hälsa på Läkartidningens samlingssida.