Från James P Allisons besök på Läkarförbundet. Från vänster: Birgitta Clinchy, Svensk förening för klinisk immunologi och transfusionsmedicin, Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund, Gustav Ullenhag, Svensk onkologisk förening, Padmanee Sharma, hustru till James P Allison, James P Allison, Nobelpristagare i medicin eller fysiologi, 2018, Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund och Karin Båtelson, vice ordförande Sveriges läkarförbund. Foto: Mattias Eriksson

I söndags gästades Läkarförbundet av James P Allison, som tillsammans med Tasuku Honjo, i veckan mottog Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De båda pristagarna belönades för sina »upptäckter av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer«.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren berättar att förbundet hade bjudit in James P Allison på en medicinsk svensk fika.

– Det var roligt och trevligt, säger hon.

Hon pekar på att Sverige har forskning inom hans område och att det var möjligt att också sammanföra honom med representanter för Svensk onkologisk förening och Svensk förening för immunologi och transfusionsmedicin. En av dessa var Gustav Ullenhag, överläkare vid Akademiska sjukhuset, Uppsala, och vetenskaplig sekreterare i Svensk onkologisk förening, som också skrivit en medicinsk kommentar om Nobelpriset som Läkartidningen publicerade förra veckan. Kommentaren tar upp den snabba utvecklingen inom immunterapi och hur immunkontrollpunktshämmare på några få år blivit etablerad behandling vid flera cancerformer. James P Allisons forskning ledde till den förs­ta kontrollpunktshämmaren som nådde kliniken.

Läs mer: Årets Nobelprisbelönta anti­kroppar i cancervården