Som Läkartidningen tidigare berättat får Denis Mukwege och Nadia Murad Nobels fredspris 2018 för »sina ansträngningar för att bryta användandet av sexuellt våld som ett vapen i krig«.

Denis Mukwege grundade 1999 Panzisjukhuset för våldtagna kvinnor i östra delen av Demokratiska republiken Kongo, där väpnade konflikter nu pågått i decennier. 

– Vi har sett sex miljoner offer i den här långa konflikten, flera hundratusen kvinnor våldtagna. Jag kan ta paus bara när rättvisa är skipad för alla dessa kvinnor, sa Denis Mukwege, på en presskonferens i går söndag, enligt Dagens Nyheter.

På presskonferensen tackade han också särskilt Sverige för det stora bistånd som gjort att han kunnat bygga upp sitt sjukhus och bidragit till utbildning i landet.

Panzisjukhuset grundades med hjälp av bland annat svenska Läkarmissionen. Där har tiotusentals patienter nu behandlats inom projektet för överlevare av sexuellt våld. Denis Mukweges arbete på sjukhuset beskrevs i ett reportage i Läkartidningen nr 32–33/2013.

Nadia Murad, som tillhör den irakiska minoritetsgruppen yazidier, utsattes för våldtäkter och tortyr under fångenskap hos IS. Efter att hon lyckades rymma började hon berätta om sitt lidande och har kommit att föra andra utsattas talan.