Civica Rx heter bolaget som startats av de största ideella sjukhuskedjorna tillsammans med välgörenhetsstiftelser och USA:s veterandepartement. Det nya bolaget räknar med att i år kunna sälja 14 generiska läkemedel som det råder brist på i landet. Till en början handlar det om sådana som injiceras på sjukhus, rapporterar Sveriges Radio.

Vd för Civica Rx är Martin Van Trieste, som inte tar ut någon lön för sitt uppdrag. Han säger att bolaget har många fler läkemedel i sin planering och att de räknar med en prissättning som är en hundradel av konkurrenternas.

– Om läkemedelsbranschen fortsätter att agera som de gjort de senaste tio åren så kommer vi att bli stora, vi har mer än hundra läkemedel på gång, säger han till Sveriges Radio.

I ett senare skede är tanken att företaget även ska sälja läkemedel till apoteken. Till en början köper Civica Rx produkter från underleverantörer, men bolaget siktar på att öppna en egen fabrik.

Priserna för läkemedel har ökat kraftigt de senaste åren och många patienter har helt enkelt inte råd. Enligt en ny studie har snittpriserna för läkemedel som en gång hållit ett patent gått upp 9 och 15 procent årligen för dem som tas oralt respektive injiceras. Även generiska läkemedel gick upp, om än inte lika mycket.